Tuesday, January 13, 2009

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ





Για άλλη μία φορά, η περιβαλλοντική ομάδα ΖzzZ ξεχύθηκε στους δρόμους, στα πάρκα και στους πεζόδρομους ώστε να μπορέσει να επιλέξει με ποιο απ’ όλα αυτά θα ασχοληθεί αυτή την φορά. Μετά από πολλές σκέψεις, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, γιατί θεωρήσαμε ενδιαφέρον να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις σκέψεις μερικών κατοίκων και εμπόρων της περιοχής.
Η πρώτη μας στάση έγινε σε ένα κεντρικό κατάστημα μέσα στον πεζόδρομο. Αφού ανταλλάξαμε πολλές απόψεις και ιδέες αυτό που αντλήσαμε από αυτήν την συνέντευξη είναι ότι ο πεζόδρομος δεν τους προσφέρει τίποτα, αλλά το ακριβώς αντίθετο μάλιστα , τους στερεί πολλά. Ο πεζόδρομος , όπως αναφέρουν , μειώνει την πελατεία και την προσέλευση του κόσμου. Εκτός από αυτό, τόνισαν με μεγάλη δυσαρέσκεια την ύπαρξη οχημάτων μέσα στο χώρο του πεζόδρομου, κάτι που τυπικά απαγορεύεται, αλλά ουσιαστικά παραβιάζεται. Υπογράμμισαν ακόμα, ότι και για τους πεζούς είναι δύσκολο να κυκλοφορούν σε ένα πεζόδρομο ο οποίος είναι γεμάτος από ακαθαρσίες ζώων και ‘’πνιγμένος’’ από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές. Η διασκέδαση των παιδιών ,γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την ύπαρξη όλων αυτών των προβλημάτων, και έτσι αναγκάζονται να μην παίζουν σε αυτούς τους χώρους. Μας είπαν ακόμη ότι πληρώνουν κάποια χρήματα στον δήμο τους για τον πεζόδρομο, τα λεγόμενα δημοτικά τέλη, που οι ίδιοι τα θεωρούν άσκοπα, αφού δεν τους διευκολύνει ο πεζόδρομος. Μεγάλος λόγος έγινε και για τα αδέσποτα που κατακλείουν εκείνη την περιοχή. Οι κάτοικοι εξαγριωμένοι από αυτήν την κατάσταση, ζητούν από το δήμο να ασχοληθεί με το αυτό το θέμα και να βρει κάποιες λύσεις. Οι κάτοικοι κάνουν ακόμα λόγω για την αστυνόμευση, που είναι πλέον ανύπαρκτη, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Με άλλα λόγια λοιπόν, οι ίδιοι πιστεύουν πως θα ήταν καλύτερο και ωφελιμότερο γι’ αυτούς αν ο συγκεκριμένος πεζόδρομος, γινόταν δρόμος. Γιατί όπως μας είπαν και οι ίδιοι «Είναι πεζόδρομος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι>>
Στις επόμενες στάσεις μας, κατά τις οποίες μιλήσαμε σε απλούς ανθρώπους και μαγαζάτορες, οι απόψεις τους για τον πεζόδρομο ήταν θετικές. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι χρειάζονται τον πεζόδρομο, χρειάζονται το πράσινο , χρειάζονται τους ελεύθερους χώρους, για να μπορούν να ζουν καλύτερα. «Με τον πεζόδρομο έχουμε βρει την ησυχία μας», είπαν κάποιοι.<<Δεν υπάρχει φασαρία από οχήματα, όπως σε όλους τους δρόμους και μπορούμε επιτέλους να περπατάμε πιο ελεύθερα>>. Ακόμα, οι κάτοικοι αυτοί μας είπαν ότι είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν σε αυτούς τους χώρους, γιατί μπορούν να κάθονται να τα επιβλέπουν, είτε μέσα στο χώρο του πεζόδρομου, είτε σε κάποιο από τα καφενεία της γειτονιάς. Τους ρωτήσαμε ακόμα, για το αν υπάρχει συντροφικότητα στην γειτονιά του πεζοδρόμου. Η απάντηση ήταν αρνητική, επειδή, όπως μας είπαν, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα και ανησυχίες. Άρα λοιπόν, οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και να ασχοληθούν με τον πεζόδρομο. Τόνισαν έντονα την ασυνειδησία των πολιτών, που κάθε κάτοικος θα έπρεπε να είναι ευαισθητοποιημένος και πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί στον πεζόδρομο. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, θέλουν τον πεζόδρομο, γιατί νιώθουν πως αυτός αλλάζει τον τρόπο ζωής τους-προς το καλύτερο βέβαια, με πολλές ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Καθώς λοιπόν συζητούσαμε όλες τις απόψεις , και παραθέτοντας και τις δικές μας, στον δρόμο μας συναντήσαμε κάποιο ποδηλάτη, που φάνηκε ως όαση στη μέση της ερήμου, στα μάτια μας! Αμέσως τον πλησιάσαμε και συζητήσαμε για αρκετή ώρα όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου στην χώρα μας. Μας είπε, πώς ο ίδιος προσπαθεί να χρησιμοποιεί όλο και πιο πού το ποδήλατο στους χώρους της Αθήνας ,γιατί εκτός από πολύ καλή άσκηση, βοηθά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μας τόνισε πως στην χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά άτομα που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο. Αντιθέτως, σε πολλές ευρωπαϊκές κοσμοπολίτικες χώρες, το ποδήλατο είναι πολύ διαδεδομένο. Αυτό το γεγονός συμβαίνει στην πόλη μας, γιατί η πολιτεία δεν έχει φροντίσει στο να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου δίνοντας κίνητρα στους πολίτες ,δηλαδή δεν έχε φτιάξει ποδηλατοδρόμους ώστε να παρακινήσει πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το μέσο αυτό, αντί για αυτοκίνητο. Η άποψή του για τους πεζοδρόμους είναι θετική, γιατί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο η γειτονιά ησυχάζει από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.
Η προσωπική μου άποψη στο θέμα των πεζοδρόμων είναι σαφώς θετική. Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ πως μέσα από ένα πεζόδρομο μπορούμε να επιτύχουμε πολλά πράγματα, όπως η ηρεμία και η ησυχία από το «κομφούζιο» των κεντρικών δρόμων, ένας όμορφος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν ελεύθερα και συνάμα ένας χώρος ψυχαγωγίας και ξεκούρασης για τους μεγαλύτερους, αφού μπορούν να κάλλιστα να περπατούν ατελείωτες ώρες στον πεζόδρομο. Οι πεζόδρομοι είναι χώροι στους οποίους δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, μηχανές και άλλα οχήματα. Είναι επίσης χώροι που δεν πρέπει να συχνάζουν τοξικομανείς και άστεγοι. Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν στη χώρα μας και αυτό το γεγονός είναι που ενθαρρύνει πολλούς να είναι αντίθετοι με την άποψη των πεζοδρόμων. Είναι ανάγκη λοιπόν, η πολιτεία να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση και καθαρισμός. Ακόμα με τη βοήθεια όλων μας για την προστασία κ εξέλιξη των πεζοδρόμων, οι ζωές όλων μας θα είναι διαφορετικές. Από μέρη βρώμικα και απρόσιτα, οι πεζόδρομοι μπορούν να μετατραπούν σε χώρους χαράς, παιχνιδιού, γαλήνης ,ηρεμίας και ευαισθησίας.
Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη για μας και τα παιδιά μας.

No comments: