Thursday, January 29, 2009

Ένα πάρκο-πάρκιγκ στην Αυστρία...






Το 1994, επειδή θεωρήθηκε πως το 7. Διαμέρισμα (η Βιέννη είναι χωρισμένη σε 23 Διαμερίσματα) δεν έχει αρκετά πάρκα, κατεδαφίστηκε ένα παλιό κτίριο στη γώνία των οδών Andreas και Richter με σκοπό να δημιουργήθει στη θεση του ένα πάρκο, το οποίο είναι σήμερα το μπροστινό μέρος του Andreaspark.

Ένας φίλος από την Αυστρία μας έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο κείμενο όπου μας περιγράφει την ιστορία της κατασκεύης ενός πάρκου με υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πόλη της Βιέννης.

Το Andreaspark, ένας χώρος περίπου ίσος σε έκταση με το Πάρκο Κύπρου (2,5 στρ.), αλλά αρκετά διαφορετικός ως προς τη διάταξη του και τη θέση του στον πολεοδομικό ιστό. Δυστυχώς, οι τελευταίες μέρες εδώ είναι αρκετά κρύες και όταν πήγα να βγάλω φωτογραφίες, χιόνιζε λίγο, οπότε κάποια στοιχεία του πάρκου δεν φαίνονται τόσο καλά, αλλά για μια πρώτη εντύπωση νομιζω πως αρκούν..

Θέση

Το Andreaspark είναι ένα γωνιακό πάρκο επί των σχετικά ήσυχων οδών Andreas και Richter, σε μικρή απόσταση από τον πολυσύχναστο, εμπορικό δρόμο Mariahilfer.
Ιστορία

Το 1994, επειδή θεωρήθηκε πως το 7. Διαμέρισμα (η Βιέννη είναι χωρισμένη σε 23 Διαμερίσματα) δεν έχει αρκετά πάρκα, κατεδαφίστηκε ένα παλιό κτίριο στη γώνία των οδών Andreas και Richter με σκοπό να δημιουργήθει στη θεση του ένα πάρκο, το οποίο είναι σήμερα το μπροστινό μέρος του Andreaspark. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Δήμος της Βιέννης συνεργάστηκε με ιδιώτες (το μοντέλο αυτό συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτων είναι γνωστό ως Public-Private-Partnership, για συντομία PPP) για την κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ με τον όρο, η οροφή του γκαράζ να γίνει πάρκο, το οποίο είναι σήμερα το πίσω μέρος του Andreaspark.

Σχεδιασμός

Στόχος των μελετητών ήταν να χωρίσουν το μπροστινό μέρος του πάρκου σε τρεις ζώνες: α) το <σαλόνι>, β) τον <παιδότοπο> και γ) το <λόφο>. Το <σαλόνι> φιλοξενεί πιο πολύ τους ενήλικες ενώ οι άλλες δυο ζώνες είναι σχεδιασμένες, όπως υποδειλώνεται απ΄την ονομασία τους, για παιδικό παιχνίδι.
Το πίσω μέρος του πάρκου έχει το χαρακτήρα <πράσινης ζώνης για ηρεμία> και είναι εφοδιασμένο με αρκετά παγκάκια και μια κατασκευή που φιλοξενεί τις δημόσιες τουαλέτες (είναι κλειστές το χειμώνα..) και μια αποθήκη για εργαλεία συντήρησης του πάρκου.

Άλλα στοιχεία

Το Andreaspark μένει ανοιχτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
Γκαζόν υπάρχει στο πίσω μέρος μόνο.
Μέτρησα 12 κάδους απορρημάτων, οι περισσότεροι τοποθετημένοι κοντά στα παγκάκια και στις εξόδους.
Οι τρεις ζώνες του μπροστινού μέρους είναι σε διαφορετικό επίπεδο η κάθε μια και ενώνονται με σκαλοπάτια και ράμπες (για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και για τη διευκόλυνση των γονέων με καρότσια).
Το πάρκο έχει τρεις εισόδους, δύο επί της οδού Andreas και μία επί της Richter.
Η καθαριότητα της δημόσιας τουαλέτας γίνεται από την Δημοτική Υπηρεσία για την Καθαριότητα, ενώ η φροντίδα του πάρκου εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Υπηρεσίας για τα Πάρκα της Βιέννης.
Το 2003 δημιουργήθηκε ένας σύλλογος από κατοίκους της περιοχής με στόχο την καλυτερη αξιοποίηση του πάρκου και την (μερική) πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων.

No comments: